Egy redőny nem csak a lakásunkat védi a nap, a hőség és a külső zavaró tényezők ellen, hanem esztétikai szempontból is fontos lehet, hiszen ja nyílászárókhoz hasonlóan a külső fal burkolat viszonylag nagy felületén foglal helyet. Ha hosszú redőny élettartamot szeretnénk, akkor fontos, a rendszeres tisztítás és karbantartás. A Wilhelm Árnyékolás szakértői összeállítottak néhány tippet arra vonatkozóan, hogy hogyan tisztítsuk meg a redőnyeinket, hogy azok hosszabb ideig kitartson.

1. Tisztítás előtt alaposan ürítsük ki a redőny tokját, hogy a por és a szennyeződések ne maradjanak benne. Használjunk porszívót vagy poroljuk le a tok belsejét.

2. A műanyag redőny és a szúnyogháló tisztántartása egy puha kefével vagy egy nedves ruhával történik. A műanyag redőnyöknél ügyeljünk arra, hogy ne használjunk durva szivacsot vagy súrolószert, mivel ezek karcolódást okozhatnak.

3. Az alumínium redőnyöket szintén puha kefével tisztítsuk meg, majd használjunk egy nedves rongyot vagy szivacsot, hogy eltávolítsuk a felületen maradt szennyeződéseket.

4. A belső redőnyöket könnyedén le lehet venni az ablakról, hogy tisztításukat könnyebben tegyük meg. Az összes alkatrészt alaposan tisztítsuk meg, mielőtt visszahelyeznénk őket.

5. A redőnyök tisztítása során ügyeljünk arra, hogy ne használjunk túl sok vizet. A víz ugyanis bekerülhet a redőny alkatrészeibe, és rongálódást okozhat. A redőnyök alkatrészeit pedig ne tisztítsuk semmilyen erős vegyszerrel, mivel azok károsíthatják a redőnyöket.

A Wilhelm Árnyékolás szakértői ajánlása szerint, legalább évente egyszer használnunk kell speciális tisztítószert a redőnyök tisztításához. Ezek a tisztítószerek hatékonyan eltávolítják a makacs szennyeződéseket, és segítenek megőrizni a redőnyök eredeti állapotát is. Fontos megjegyezni, hogy a redőnyök rendszeres tisztítása nem csak esztétikai, hanem higiéniai szempontból is fontos. A redőnyök ugyanis felveszik a környezetből származó szennyeződéseket, és a nedves környezet kedvező táptalajt jelent a baktériumok és a penészgombák számára. Ha a redőnyökön penész vagy baktériumok jelennek meg, azok az otthonunk levegőjébe is bekerülhetnek, és egészségügyi problémákat okozhatnak.