Házunkba a megfelelő búvárszivattyú kiválasztása kulcsfontosságú, hiszen csak így érhetjük el a hatékony és megbízható vízfelszínre emelést.

A kézi szivattyúk emberi erővel működnek, ezért kisebb mennyiségű víz kiemelésére képesek csak. Ezzel szemben a mechanikusan működő búvárszivattyú sokkal nagyobb vízhozamot képes kezelni.

Ahogy minden szivattyú, a búvárszivattyú is két fő részből áll: a motorból és a hidraulikából. Feladata a fúrt kutak vizeinek felszínre emelése. A nevéből adódóan a motorrész az alsó, míg a hidraulika a felső részen helyezkedik el. A külső vízáramlat hűti a motorrészt. Amikor a motor és a hidraulika részt összekapcsolják, akkor kapjuk a búvárszivattyú gépcsoportot. Egyéb esetekben, a vízbemártott járókerekes szivattyúkat nevezzük merülő szivattyúknak. A hidrofor szivattyú egy olyan típusú víznyomás-szabályozó rendszer, amely automatikusan szabályozza a víznyomást egy adott rendszerben, egyszerűen úgy lehet meghatározni a hidrofor tartály szerepét mintha autóval közlekednénk hosszú távon. Ha egyszerre el tudunk menni 100 kilométert, akkor egy indítás nem gond, de ha 100 kilométeren 100 indítást kellene végezni akkor nagy valószínűséggel leégne az önindító. Ezért fontos, hogy előre mérjük fel a búvárszivattyú telepítésének legfontosabb lépéseit és nehézségeit, így a megoldásokon is tudunk előre gondolkodni.

A megfelelő búvárszivattyú kiválasztásához szükség van néhány paraméter alapos átgondolására

Kútbéléscső átmérő: A búvárszivattyú mérete attól függ, hogy mekkora átmérőjű a kútbéléscső. Általában 3-4 colos búvárszivattyúkat ajánlunk lakossági és kisebb ipari öntözésekhez, amelyek maximum 125 mm-es kútbéléscsövekbe illeszthetőek.

Kút teljes mélysége: Ha a kút vízadása gyenge, nem szabad a búvárszivattyút a kút aljára telepíteni, mivel a nyomásveszteséget a teljes mélységtől kell számolni. Ezt csak a gyenge vízadású kutakra kell alkalmazni.

Szűrőzött szakasz: A szivattyút nem szabad közvetlenül a vízadó rétegbe építeni. Ehelyett érdemes egy szűrőzött szakaszt alkalmazni.

Zárónyomás érték: A szivattyú zárónyomása a teljes emelési magasság osztva 10-el. Figyelembe kell venni a veszteségeket is. Zárt rendszerben tud kialakúlni ez a nyomás.

Nyugalmi vízszint: A kút vízadó rétegének nyomása. A búvárszivattyú vízbemeríthetőségéhez figyelembe kell venni ezt az értéket.

Üzemi vízszint: Az egyik legfontosabb adat, amit meghatározunk, mivel mindent ebből a szintből kell mérni.

Szivattyúzni kívánt vízmennyiség: A kút vízadó képessége határozza meg, hogy milyen szivattyút választunk.

Új kutak esetében a kútfúró mester megméri és átadja a kút adatait. Régi kutaknál szükséges ezeket az adatokat lemérni. Ha már van meghibásodott szivattyúja, és elégedett volt vele, akkor válasszon az adatainak megfelelő másik szivattyút. Ellenkező esetben célszerű kideríteni a hiba okát. Ha nem szeretnénk saját magunk bajlódni ezekkel a mérésekkel, akkor érdemes szakemberekhez fordulni, a Szivattyúvilág gárdája például örömmel segít a felmérésben és a kivitelezésben is.

Érdekes cikkek

Mik a patkányirtás első jelei?

Mik a patkányirtás első jelei?
2023.03.04.

Kevés háztartási kártevő olyan ijesztő az otthoni és üzlettulajdonosok számára, mint a patkányok. A patkányok nemcsak hátborzongató, csúszómászó lények, de betegségeket is hordoznak, a patkányharapás kifejezetten veszélyes az emberekre. Szerencsére

Mitől lesz egyedi és személyre szabott egy menyasszonyi ruha?

Mitől lesz egyedi és személyre szabott egy menyasszonyi ruha?
2023.07.08.

Az egyediségre való törekvés mindannyiunkban ott munkálkodik, ezért is próbáljuk annyira kihangsúlyozni a személyiségünket az öltözködésünkkel. Ha menyasszonyi ruháról van szó, ez az igényünk még erősebben megmutatkozik, hiszen az esküvőnk

A szakszerű költöztetés előnyei – avagy miért ne a barátokkal cipekedjünk

A szakszerű költöztetés előnyei - avagy miért ne a barátokkal cipekedjünk
2024.04.30.

A barátokra mindig számíthatunk, a költözés alatt is. A költöztetés során kérhetjük barátaink segítségét, azonban sok előnnyel járhat, ha inkább profi költöztető céget bízunk meg a feladattal. A költözés megterhelő