Az enyhe és nedves tél után a gazdálkodóknak azt szokták tanácsolni, hogy tavasszal próbáljanal megszabadulni a patkányoktól, hogy elkerüljék az őszi esetleges fertőzéseket.

A patkányok a gazdasági épületekben maradnak, ahol rengeteg élelem és víz van. Tavasszal és nyáron a patkányok szaporodnak ezekben az épületekben és környékén, ami őszre egész komoly patkány fertőzésekhez vezethet. A patkányok négy-öt hét után érik el az ivarérettséget, ami azt jelenti, hogy a populáció mindössze két patkányról körülbelül 1250-re nőhet mindössze egy év alatt, ha nem kontrolláljuk őket.

A patkányirtás többféle módon történhet. Ha korai stádiumban próbáljuk elkapni a nagyobb fertőzést, akkor lerakhatunk mérget, csapdát, elképzelhető, hogy egy kevés patkány elpusztul. Patkányirtás vadászgörénnyel is történhet egyébként, de ha nagyobb rágcsáló fertőzéssel állunk szemben, mindenképp érdemes szakembereket hívni.

A patkányok általában gabonaraktárban, szilázsfogókban, bála- és takarmányraktárban keresnek menedéket, ezért kulcsfontosságú, hogy a figyelemmel kísérjük ezeket a területeket, és legyen tervük a patkányok elleni védekezésre, mielőtt új terményt adunk hozzá. A terményraktárak előkészítése a patkányok és egerek fertőzésének megelőzésére kulcsfontosságú. A világon évente 42 millió tonna élelmiszert semmisítenek meg a rágcsálók, miközben megeszik és szennyezik a tárolt termékeket. Létfontosságú, hogy a jelenleg mezőgazdasági épületekben élő patkányokat megtaláljuk és csökkentsük a fertőzési szintet.

A gabonaraktárakon túl fontos még, hogy átkutassuk a tetőtéri szellőzőnyílásokat és kéménynyílásokat, valamint minden más olyan terület, ahol az otthonunk a szabadba nyílik.

A pincéket és padlástereket pedig tartsuk jól szellőztetve és szárazon. A kártevőket a nedves területek vonzzák, erre van szükségük a túléléshez. A pincékben és garázsokban párátlanítók használata segít szárazon tartani ezeket a területeket.

Egy nagyobb patkányfertőzés nemcsak kényelmetlen, de meglehetősen veszélyes is. Ezért fontos, hogy a patkányirtás időben elkezdődjön.