Egy Cancun nyaralás felejthetetlen estéi, az esőerdőben megbújó inka romok látványa vagy Playa del Carmen partjain történő pihenés már sokak számára egybeforrt a mexikói utak képével. Miközben a Yucatán-félsziget vitathatatlanul az ország egyik legérdekesebb része, Mexikó számtalan csodát rejt még ezen kívül is. Cancuntól néhány óra repülőútra egészen más világ tárulhat szemünk elé: az esőerdőt felváltja a hegyvidéki táj, a trópusi klímát a mérsékelt, hűvös, akár fagypontalatti hajnalokat hozó időjárás. Ismerjük meg a Mortons mexikói utak új sztárját, Durango államot, ami egészen új színt hozhat latin-amerikai utazásunkba.

Durango állam az ország tengerektől elzárt északnyugati felén helyezkedik el. Egyszerre Mexikó egyik legnagyobb és leggyérebben lakott állama ez. Összehasonlításként területe harmadával nagyobb Magyarországénál (123 ezer négyzetkilométer), de kétmillióan se lakják. Durango területének nagyobbik fele a Közép-Mexikói Magasföldön, vagy más néven Mexikói Altiplánón fekszik, míg az állam szélén a Nyugati-Sierra Madre hegyláncai húzódnak – nem csoda, hogy az állam egész területének átlagos magassága meghaladja az 1770 métert. Mexikó legmagasabb csúcsai is az állam határán sorakoznak, meghaladva a 3300 méteres tengerszint feletti magasságot.

Durango nyugati fele igazi hegyvidéki terület számtalan természeti csodával. Az égbetörő hegycsúcsok mellett számtalan kanyon és különleges élővilág található ezen az aránylag csapadékos területen. Nyáron érkezik az esős évszak, télen hó lepi be a tájat. A fennsíki területeket völgyeknek szokták erre nevezni, mivel itt is találhatóak a platót tagoló kisebb hegyvidékek, a köztük lévő mérsékeltebb, szárazabb vidékeken a mezőgazdaság adja a lakosság legfőbb megélhetési forrását. A völgyek vidékén fekszik az állam székhelye Victoria de Durango vagy Durango City, rövidebben csak Durango.

Durangot a XVI. században alapították spanyol telepesek, a kolonizáció jegyeit mind a mai napig magán viseli a 650 ezer lakosú város. Valószínűleg tudtunk nélkül is többször láttuk már a várost, hiszen számtalan film hátteréül szolgált az elmúlt évtizedek során. A város a világörökség részeként számon tartott ezüst út (Camino Real de Tierra Adentro) mentén fekszik. A városban egész évben meleg van napközben, de a magas tengerszint feletti magasság miatt az éjszakák hűvösek. Esőre június és október között kell számítani.

A mexikói utak állandó érdekessége az őslakos népcsoportokkal és kultúrájukkal való találkozás lehetősége. Durango államban az aztékok leszármazottaiként őrzik hagyományaikat a tepehuánok, a vicsolok (huichol), a rarámurik és a mexicanerók. Kézműves termékeikkel minden bizonnyal akkor is találkozni fogunk, ha személyesen nem sikerül felkeresnünk lakóhelyüket.

A Mexikó utazás hogyan egészíthető ki egy durangoi kirándulással, egyáltalán mennyi időt szükséges a vidékre szánni? Nehéz erre választ adni, hiszen egy hatalmas államról van szó, de a minimum program, ami során a völgyek és a hegyvidék látnivalóiba is belekóstolhatunk 4-5 napot igényel. Érdemes egy teljes napot szánni az állam fővárosára, majd a tőle 100 kilométerre nyugatra fekvő El Salto vidékére utazni. A táv és az infrastruktúra tökéletes egy bérelt autós kiránduláshoz. Szurdokok, vízesések, gyönyörű tájak várnak ránk. Az utazásra a legalkalmasabb időpont a tavasz és az ősz.

Durangonak saját repülőtere van, ahova több gép közlekedik Mexikóvárosból naponta, a Yucatán-félszigetről egy átszállással elérhető. Az állam határán, de már a szomszédos Coahulia államban fekvő Torreon Francisco Sarabia repülőtérre közvetlen járatok is indulnak Cancunból, ahonnan a völgyeket átszelve 250 kilométer vezetés után érhetjük el Durango városát. A fővárosból nyugatra indulva nem csak a már feljebb említett El Salto vidékét érhetjük el, de a hegységet keresztezve a Kaliforniai-öböl kijáratánál fekvő – szintén nemzetközi repülőtérrel is rendelkező – Mazatlán városába érkezhetünk. Önmagában már egy 2-3 napba beleférő Torreon-Durango-Mazatlán 500-600 kilométeres, felejthetetlen tájakon keresztülvivő autós kirándulásért is megéri az államba látogatni.

Érdekes cikkek

Menyasszonyi ruha a teljesen egyedi igényeink szerint

Menyasszonyi ruha a teljesen egyedi igényeink szerint
2023.11.23.

Ahogy közeledik a nagy nap, a menyasszonyi ruha kiválasztása az egyik legizgalmasabb és legfontosabb részévé válik a menyasszony életének. Azonban gyakran felmerülő kérdés, hogy a vásárlás vagy a bérlés lehetőségével

Megbízható iPhone szerviz a garancián túl

Megbízható iPhone szerviz a garancián túl
2023.04.04.

Az Appel termékeket csak iPhone szerviz érintheti ahhoz, hogy eszközeink garanciája megmaradjon. Ugyanakkor az Appel sem vállal végtelen garanciát, ellenben szolgáltatásuk díja minden esetben magas marad. Létezik olcsó iPhone szerviz,

Kell-e HACCP food truck üzemeltetéséhez?

Kell-e HACCP food truck üzemeltetéséhez?
2023.03.04.

Korunk népszerű büfé stílusa a rendezvényeken, vásárokon, fesztiválokon megjelenő food truck-ok, amikben sokan látnak fantáziát akár állandó, akár időszakos vállalkozásként. Egy ilyen vállalkozáshoz sok és sokféle engedély szükséges és nem