Korunk népszerű büfé stílusa a rendezvényeken, vásárokon, fesztiválokon megjelenő food truck-ok, amikben sokan látnak fantáziát akár állandó, akár időszakos vállalkozásként. Egy ilyen vállalkozáshoz sok és sokféle engedély szükséges és nem mindig az okozza a legnagyobb fejtörést, ami elsőre a legbonyolultabbnak hat. Könnyen elképzelhető, hogy a területfoglalási engedéllyel többet fogunk bíbelődni, mint a HACCP követelmények teljesítésével. Merthogy arra szükség lesz: food truck üzemeltetéséhez kell HACCP rendszer.

A HACCP (az angol Hazard Analysis and Critical Control Points rövidítése) tulajdonképpen egy veszélyelemzés és az annak során feltárt kritikus pontoknál meghatározott cselekvési és ellenőrzési terv. A gyakorlatban a HACCP Tanúsítvány munkafolyamat azon pontjain határozza meg konkrét tevékenység végrehajtását és ellenőrzését, ahol esély mutatkozna arra, hogy károsodjon az élelmiszer minősége, fogyaszthatóságának biztonsága. Leírja, hogy mi a teendő abban az esetben, ha az ellenőrzés hiányosságot észlel. Célja, hogy a fogyasztó biztos lehessen benne, hogy az élelmiszer amit elfogyaszt biztonságos és teljes útja visszakövethető a termelőtől a papírtányérjáig.

Az élelmiszeripari szereplők maguk is készíthetnek HACCP tervet, de gyorsabb és megbízhatóbb erre szakosodott vállalkozásokat felkérni. Egy food truck esetében a HACCP szolgáltatás általában magában foglalja a helyszín ellenőrzését és az ahhoz kapcsolódó tanácsadást, az adottságok és termékek figyelembevételével készített egyedi HACCP rendszert, azok mellékleteit és a takarítási utasítást. Elkészítik a szükséges technológiai leírásokat, számba veszik a veszélyes anyagokat és mindezeket az illetékes hatóságok felé jelentik (Állategészségügy, ÁNTSZ). Befogadó nyilatkozatra is szükség lesz a food truck esetén valamint várhatóan vízmintára, közmű nyilatkozatra, a dolgozóknak pedig egészségügyi kiskönyvre. A HACCP részeként nem csak a szükséges dokumentumok készülnek el, de az azokhoz elengedhetetlen oktatások és azok igazolásai is. Mindez nem tűnik könnyednek, de egy gyakorlott szolgáltatóval jóval egyszerűbb az ügyintézés.