Sokfajta derékfájás létezik, közülük az egyik legkellemetlenebb a porckorongsérv. A következőkben azt járjuk röviden körbe, hogy mik a tünetei a porckorongsérvnek, mit is jelent pontosan ez a sérv és milyen kezelési lehetőségei vannak.

A porckorongsérvre jellemző derékfájás viszonylag egyedi tünetekkel rendelkezik. A legjellemzőbb tünet a heves fájdalom kisugárzása a nyakról a karba, míg a deréktájról a lábak irányába. A fájdalom eltérő intenzitású lehet, terhelésre erősödik és mindig ugyanott jelentkezik. Előfordul, hogy maga a derékfájás nem jelentkezik – írja a Gerincterápia -, csak a bizonytalan végtagfájdalom, zsibbadás, izomgyengeség.

Gerincünk szelvényezett szervünk, ami csigolyákból áll össze. Egy csigolya egy henger alakú testből és az abból kiinduló ívekből áll. Az egymás felett elhelyezkedő csigolyák lyukai alkotják a gerinccsatornát, amiben a gerincvelő található. A gerincvelőből a csigolyanyúlványokon keresztül lépnek ki az ideggyökök, amik az izmok mozgatásáért és az ingerületek agy felé továbbításáért felelősek. A gerinc hajlékonyságát a csigolyatestek között elhelyezkedő rugalmas porckorong biztosítja, ami egy külső rostos gyűrűből és egy belső zselészerű, puhább anyagból áll. Porckorongsérvről akkor beszélünk, ha a külső rostos gyűrű elszakad és a belső puhább anyag kitüremkedik az ideggyököket tartalmazó csigolyacsatorna vagy a gerinccsatorna irányában. Az ideggyököket tartalmazó csatornában létrejövő szűkület okozza a fájdalom kisugárzását és a zsibbadást. A porckorongsérv képalkotó vizsgálatokkal (MR, CT) igazolható.

Tüneteink erőssége, súlyossága és a kezelés mikéntje alapvetően attól függ, hogy milyen mértékű a kitüremkedés és melyik gerincszakaszon következik be. A porckorongsérv az esetek többségében otthoni, gyógyszeres kezeléssel és gerincünk kímélésével orvosolható. Heves, nehezen elviselhető fájdalom esetén kórházi kezelés is elképzelhető, az esetek 10%-ban műtéti beavatkozás is szükséges. A teljes gyógyulás általában 1-6 hetet vesz igénybe.

A porckorongsérv megelőzéséért, az egészség megőrzéséért mi is tehetünk. Rendszeres testmozgás, helyes testtartás és gerincünk kímélése (például nehéz tárgyak emelésének kerülése) segít minket ebben.

Érdekes cikkek

A szemöldök tetoválás térhódítása éd népszerűsége

A szemöldök tetoválás térhódítása éd népszerűsége
2024.02.28. 0 Comments 0 tags

A szemöldök festése meglehetősen hosszú időkre nyúlik vissza. Habár akkoriban nem szemöldök tetoválás révén, hanem különböző növényi és ásványi anyagok segítségével oldották meg a szépítkezést, a lényegen nem változtat: az