Agrárkutatás és innováció Martonvásáron

Események, 2019. 11. 11.

MEGHÍVÓ

Agrárkutatás és innováció Martonvásáron

Ünnepi tudományos ülésre

Martonvásár, Brunszvik Teréz u. 2.
2019. november 25. 10:30 óra

A jubileumi tudományos ülés keretében Balázs Ervin főigazgató (ATK) bemutatja
„A martonvásári agrárkutatások hetedik évtizede”
című tanulmánykötet,

valamint Dudits Dénes akadémikus 
„A bő termés biológiája” 
című könyvét (Mezőgazda Kiadó).


Image Text


Dudits Dénes agrármérnök, Széchenyi-díjas akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi élettudományi alelnöke, a Szegedi Biológiai Központ nyugalmazott főigazgatója, a saját és a munkatársai által végzett növénygenetikai, biotechnológiai kutatások példáján mutatja be miként jobbíthatók, nemesíthetők gazdasági növényeink. Nagyon fontos, hogy ne csak a gazdák, az agrárszakemberek és döntéshozók, hanem a magyar emberek, különösen a diákok tudományosan megalapozott ismeretekkel rendelkezzenek a növények jelentőségéről az egészséges élelmiszerek előállításában, az energiatermelésben vagy a környezet védelmében.

A bemutatott kutatási és innovációs eredmények rámutatnak arra, hogy a tudomány kiemelt szerepet játszhat a nemzeti és a globális kihívások kezelésében. Betekintést nyerhetünk a növényi élet titkaiba, követhetjük a növénynemesítési módszerek tökéletesedését, ami elvezetett a precíziós nemesítés kibontakozásához. Megkerülhetetlen, hogy a tanulmány ne foglalkozzon a géntechnológiai módszerek alkalmazása kapcsán kialakult félretájékoztatás és hisztériakeltés okozta károkkal. A magyar gazdák és vásárlók érdeke, hogy a biztonság garanciája mellett használhassák az új innovatív technológiákat és termékeiket. A tanulmányt átszövi egy személyes számvetés is, ami tanúsítja, hogy a kutatói szenvedély végig kísérhet egy szakmai életutat.

MEG­HÍ­VÓ

Ag­rár­k­u­ta­tás és in­no­vá­c­ió
Mar­ton­vá­s­á­r­on

Ün­n­e­pi tu­do­má­nyos ül­és­re

Mar­ton­vá­s­ár,
Brunsz­vik Te­réz u. 2.
2019. no­vem­ber 25. 10:30 óra

A ju­bi­le­u­mi tu­do­má­nyos ül­és
ke­re­té­b­en Ba­lázs Er­vin
főigaz­ga­tó (ATK) be­mu­tat­ja
„A mar­ton­vá­s­á­ri ag­rár­k­u­ta­tá­s­ok he­te­dik év­ti­ze­de”
cí­mű ta­nul­mány­kö­t­et,

va­la­mint
Du­dits Dénes aka­dé­m­i­kus
„A bő ter­més bio­ló­g­i­á­ja”
cí­mű köny­v­ét (Me­ző­gaz­da Ki­a­dó).

Legfrissebb
  • Batáta, az anyatermészet génmódosítása

    A há­z­i­a­sí­tott éd­es­bur­go­nya és an­nak kö­z­e­li vad ro­ko­nai kö­z­ött fon­tos kü­l­önb­sé­g­et fe­de­zett fel egy ku­ta­tás. A ba­tá­ta ge­nom­já­b­an ugya­n­is ket­tő, Ag­ro­bak­té­r­i­um ál­tal be­vitt gént ta­lál­tak. Ezek a gé­n­ek pe­dig nem csak je­len van­nak a ge­nom­ban, ha­nem ki is fe­je­ződ­nek, ami ar­ra en­ged kö­v­et­kez­tet­ni, hogy olyan hasz­nos tu­laj­don­ság ki­a­la­kí­t­á­s­á­b­an van sze­re­pük, ami a há­z­i­a­sí­t­ás so­rán sze­lek­ci­ós előnyt je­len­tett a ba­tá­t­á­n­ak.

  • Mérgező élelmiszer a polcokon

    A GM nö­v­é­nyek­kel el­len­tét­ben a nö­v­ény­vé­d­ő­s­z­er­rel szen­nye­zett ter­mé­nyek­ről ke­vés hír szól. Ér­d­e­mes át­bön­g­ész­ni a táb­lá­z­a­tot. Köz­ben fel­me­rül a kér­d­és, hogy vegy­s­zer­men­tes GM nö­v­ény­től vagy a mér­ge­ző re­tek­től kell-e job­ban fél­ni.

  • Mit mondanak azok a kutatások, amiket nem a multik pénzelnek?

    Az el­múlt 60 év so­rán 698 ku­ta­tás fog­lal­ko­zott GM-nö­v­é­nyek­kel. A köz­le­mé­nyek több, mint fe­le tel­je­sen füg­g­et­len ku­ta­tók­tól szár­ma­zik, va­gy­is nem "lob­bi­zik" az egyik vagy a má­s­ik ol­dal mel­lett - nem ér­d­e­k­elt a kí­sér­l­e­tek ki­me­ne­te­lé­b­en. Ezek a füg­g­et­len ku­ta­tók pe­dig rend­re biz­ton­sá­g­os­nak ta­lál­ták a gén­tech­no­ló­g­i­á­v­al ne­me­sí­tett nö­v­é­nye­ket.

Korábbi hírleveleink:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel kéthavonta megjelenő hírlevelünkre email címével!

Keresés