Vezetői összefoglaló
Ebben a hónapban hozták nyilvánosságra az élelmiszer-biztonsággal foglalkozó tematikus Eurobarometer-felmérés eredményét. A jelentés újra megmutatja, hogy nem igaz az a gyakran ismételt szöveg, miszerint „az európaiak 90%-a GMO-ellenes”. A jelentés szerint „az élelmiszerekben és az italokban található génmódosított alkotórészek” miatti aggodalom viszonylag alacsony szintű (27%) – a listán felsorolt 15 probléma közül a 8. helyen áll. Az emiatti aggodalom mértéke kevesebb mint a felére csökkent az utolsó, 2010-ben publikált hasonló felméréshez képest, amikoris a GMO-k jelentették a 4. legmagasabb helyezésű problémát (66%). A felmérésben vizsgált összes probléma közül a genomszerkesztés váltotta ki a legcsekélyebb aggodalmat (4%), és ennek ismertsége volt a legalacsonyabb (22%). A tagállamok többségében három probléma exponálódik a leggyakrabban: az élelmiszerekben található antibiotikumok, hormonok és szteroidok (44%), növényvédőszer-maradványok (39%) és élelmiszer-adalékok (36%).
Fő megfigyelések
1. Valójában az európaiak többségét alig érdeklik a GMO-k Az európaiaknak mindössze 27%-a érdeklődik a GMO-k iránt még akkor is, ha egy „GMO”-val kezdődő témákból összeállított listát mutatnak nekik. Ez a szint a tagállamoknak csupán egynegyedében emelkedik egyharmad fölé.(1) Ezért nem igaz az a gyakran ismételt szöveg, miszerint „az európaiak 90%-a GMO-ellenes”.
2. A GMO-k miatti aggodalom kilenc év alatt kevesebb mint a felére csökkent Az aggodalomnak a jelentésekben szereplő mértéke nagymértékben csökkent, 66%-ról (2010) 27%-ra (2019)(2). Mind a 28 tagállamban nagyon jelentős csökkenés történt, kilenc tagállamban pedig harmadára, vagy még ennél is jobban csökkent az aggodalom mértéke.(3) A 2019-ben leginkább aggódó országok (legfeljebb 45%) aggodalma csekélyebb volt, mint a 2010-ben legkevésbé aggódó országoké (legalább 46%).
3. A felmérésben szereplő problémák közül a genomszerkesztés okozza a legkevesebb aggodalmat A felmérésben szereplő 15 téma közül jól láthatóan a genomszerkesztés okozza a legkevesebb gondot az embereknek (4%), és egyben ez az emberek számára legkevésbé ismert téma (22%).
Melyik témák érdeklik legjobban az európaiakat? (Ábra)
Részletes eredmények országokra lebontva (táblázat)
További megfigyelések
- 2019-ben a 28 tagállam közül mindössze 6 jelöli meg a GMO-kat az első három legfontosabb probléma között.
- A 2010. évi felmérésben egy megválaszolandó kérdés is szerepelt.(7) A válaszolók mindössze 8%-a említette a GMO-kat.
- Az EU-tagállamok többségében a GMO-k miatti aggodalom mértéke 2005-ben jól láthatóan alacsonyabb volt, mint 2010-ben, de 2019-ben még a 2005. évinél is alacsonyabb. Egyetlen figyelemre méltó kivétel van, az Egyesült Királyság, ahol az aggodalom mértéke 2005–2010 és 2010–2019 között is csökkent.(8)
Források
- Eurobarometer 91.3: Report on food safety in the EU (Jelentés az EU élelmiszer-biztonságáról), teljes szöveg
- Országonkénti tájékoztató adatlapok (angolul és a megfelelő helyi nyelven)
- Maps of food safety concerns across EU countries (Az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos aggodalmak térképe az EU tagállamaiban), interaktív
- A 2010. évi felmérés különféle nyelveken
Hivatkozások a cikkben:
(1) Ausztria, Bulgária, Horvátország, Görögország, Lettország, Litvánia és Lengyelország. A maximum 45% (Litvániában)
(2) Az Eurobarométer megjegyzi, hogy a kérdések nem közvetlenül összehasonlíthatók, de hangsúlyozza, hogy a tendencia ennek ellenére szignifikáns.
(3) Harmadára vagy még kevesebbre csökkent az aggodalom mértéke a következő országokban: Olaszország, Spanyolország, Belgium, Cseh Köztársaság, Portugália, Dánia, Finnország, Luxemburg és Málta
(4) Eurobarometer 2019, QD3, 33.o.: A következő témák közül melyikről hallott már? (Több válasz lehetséges, %, a részletes kérdésben említett első téma a GMO!)
(5) Eurobarometer 2019, QD4T, 46.o.: Az Ön számára ismert témák közül melyek jelentik Önnek a legnagyobb gondot, ha élelmiszerekről van szó? Melyik az első? Melyik/melyek még? (Több válasz is lehetséges, %)
(6) Eurobarometer 2010, QF4.2, 20.o.: Mennyire aggasztják, illetve nem aggasztják Önt a következő problémák. Élelmiszerekben vagy italokban található, genetikailag módosított organizmusok.
(7) Eurobarometer 2010, QF3, 14.o.: Kérjük, mondja el saját szavaival, mi minden jut eszébe, ha az élelmiszerekkel és az evéssel kapcsolatos lehetséges problémákra és kockázatokra gondol? (MEGVÁLASZOLANDÓ KÉRDÉS – TÖBB VÁLASZ IS LEHETSÉGES)
(8) A 2005–2010. évi tendenciák rövid áttekintése a 2010. évi felmérés 30. oldalán található (https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/corporate_publications/files/reporten.pdf). A 2005. évi felmérés teljes szövege itt olvasható: http://ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion/archives/ebs/ebs_238_en.pdf